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los tacos azules is a taco shop started in 2011 by Marco Garcia in Monterrey, northern Mexico. Its concept revolves around tacos made with fresh tortillas from native Mexican blue corn. At that time, most people in Monterrey were not familiar with native blue corn, as northern Mexico mainly consumed mass-produced, inexpensive tortillas, and the idea of perfecting tortillas was not prevalent. This situation was similar to not focusing on cooking high-quality rice in Japan - something available but not emphasized.

 

Los Tacos Azules stood out by focusing on high-quality tacos with tortillas made from native blue corn. The color of these tortillas was impactful and surprising. Initially, customers were amazed, wondering if the tortillas were dyed. Even in Mexico, some people had never seen blue corn. Those who tried the tacos were impressed, finding them fluffy, chewy, and aromatic. The shop's popularity grew, and soon lines formed before opening. Founder Marco was convinced that pursuing quality leads to recognition, showing that tacos need not be cheap, junk street food but can be elevated.

 

Marco's dedication to tortillas and elevating tacos was influenced by his study abroad in Japan and interactions with Mexican cuisine researcher Diana Kennedy. Struck by Japan's rich food culture, quality focus, and the approach of preserving the natural taste of ingredients, Marco wondered why a similar approach couldn't be applied to Mexican cuisine.

 

Driven by this idea, Marco returned to Mexico, traveled around, and studied local cuisines and ingredients. Meeting Diana Kennedy, an authority on Mexican cuisine, he learned the true deliciousness of tortillas, which came from careful cooking and quality native corn. The blue tortillas made by Kennedy inspired the founding of Los Tacos Azules.

 

In September 2018, Los Tacos Azules opened a shop in Tokyo, marking its second phase. This was part of a long-held project to create a taco shop in Japan, with the aim of introducing delicious tacos and advancing them to the next level in Japan.

 

そんな中、トルティーヤにこだわって質の高いタコスを作る los tacos azules はまさに異色の存在。加えて在来種のブルーコーンで作るトルティーヤの色のインパクトと共に大きな衝撃を与えました。開店当初、「こんな色のトルティーヤがあるのか?染めているのか?」とお客様は目が点に。今までと違うトルティーヤを不思議に思われていました。実はメキシコでさえ場所によってはブルーコーンを見たことない人がいます。しかし一度食べてもらえれば、「こんな美味しいトルティーヤは食べたことがない、フワッとモチっと、そして香りが良い」と感動して頂き、その美味しさに同感頂けるようになりました。次第に噂が広まり開店前から列ができる人気店に。自分が目指す美味しいタコスが受け入れてもらえたことで、「質を極めて本当に美味しいものを作れば、本質を理解してもらえるんだ」と創設者のマルコは確信を得ました。タコスは決して従来の安価でジャンクなストリートフードというイメージに固執する必要はないと。どんなものでも極めることができるし、進化することができるのです。

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マルコがなぜこれほどトルティーヤにこだわり、タコスの可能性を押し上げようと追求し続けるのか、これは日本への留学と数多くの著書を持つメキシコ料理研究家のダイアナ・ケネディとの交流が大きく影響しています。当時大学の交換留学で日本へ来たマルコは、日本の食文化の豊かさ、食へのこだわり、その品質の高さに衝撃を受けました。特に和食における「素材の味を生かし旬を大事にするアプローチ」に大きく感銘を受け、また他の国の料理がその本国よりも洗練されていることに感動を覚えたそう。そして思案しました、なぜメキシコ料理で日本品質のアプローチができないのか、もっと美味しいメキシコ料理を作れるはずだと。

その思いに突き動かされ、帰国後はメキシコ各地を回り、メキシコの美味しい食材、郷土料理の勉強を始めました。その過程で、メキシコ料理研究の第一人者であるダイアナ・ケネデイと出会い、彼女にトルティーヤの本当の美味しさを教えてもらうことができました。ダイアナ・ケネディの作るトルティーヤは今まで知らなかったトウモロコシの食感、香り、甘さがあり、それはすべて丁寧な調理工程とフレッシュで焼き立て、質の高い在来種のトウモロコシだからできることでした。ダイアナ・ケネディが食べさせてくれたブルートルティーヤを、その美味しさをもっと多くの人に知ってほしいことが los tacos azules の原点です。

そして2018年9月に los tacos azules は東京にお店を構え、第2フェーズの幕があけます。長年温めていた「日本でタコス屋をつくる」というプロジェクトが始動しました。日本の方にも美味しいタコスをぜひ知ってほしいという思いと、「日本でこそ作れる究極のタコス」、「タコスを次のレベルへ」というチャレンジをもって前進していきます。

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chef Marco Garcia

メキシコ北部のモンテレイ出身。日本留学を機に食の世界に開眼。和食に限らず、中華、エスニック、フレンチ、パン等あらゆるジャンルの最高峰が楽しめる日本の食文化の高さに感動を覚える。帰国後は日本で体験した味を再現しようと、試行錯誤しながら自学で料理を学んでいく。他国料理を修行しているうちに、次第に自国料理への興味が高まり、メキシコ各地を旅して巡りながら、ローカルの知識をさらに深めていく。そしてメキシコ料理の第一人者であるダイアナ・ケネディ氏との出会いから、古典的手法ニクスタマルから自家製粉して作るトルティーヤの素晴らしさを学ぶ。その時、メキシコ人として大事にするべきことはこのトルティーヤだと認識。こうして自分の足で集めた知見と、日本で得た経験が組み合わさり、Los Tacos Azulesという唯一無二のタコスブランドを作り上げた。日本でのプロジェクトでは、料理だけでなく、器から建築まで一貫したアイディアを持ち、多面的に楽しめるオリジナリティの高いお店を作り上げることができた。

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